29 Ιανουαρίου 2013

Συμφωνια μεχρι τον Ιουνιο για την ΚΑΠ θελει η Ιρλανδικη Προεδρια

Την επίτευξη συμφωνίας για μια Κοινή ευρωπαϊκή Αγροτική Πολιτική προσδοκά μέχρι τον Ιούνιο η Ιρλανδική Προεδρία, καθώς το Δουβλίνο λαμβάνει ετησίως 1,7 δισ. ευρώ για τον κλάδο.
Το πλαίσιο τέθηκε στη συνάντηση των υπουργών Γεωργίας και Αλιείας των «27» τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.
«Αυτό που πραγματικά κρίνεται σήμερα είναι η θέσπιση ενός πλαισίου για έξι μήνες εντατικής δουλειάς από αυτό το συμβούλιο και από τα ευρωπαϊκά όργανα, προκειμένου να διαχειριστούμε μεγάλους φακέλους για θέματα που επηρεάζουν την πλειοψηφία των πολιτών στην Ευρώπη, κυρίως όσον αφορά την πολιτική αλιείας και συγκεκριμένα την κοινή αγροτική πολιτική που αποτελεί – ας μην ξεχνάμε – το 40% του προϋπολογισμού της ΕΕ», ανέφερε ο αρμόδιος Ιρλανδός υπουργός Σάιμον Κόβνεϊ.
Την προηγούμενη εβδομάδα η αρμόδια Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισε υπέρ των τροποποιημένων προτάσεων για τη μεταρρύθμιση κάνοντας ένα ακόμη βήμα προς την τελική συμφωνία.
«Μέχρι τώρα οι συζητήσεις έχουν εξελιχθεί αρκετά καλά στο Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Έχουμε ξεκινήσει να εργαζόμαστε αρχικά με την προεδρία και στη συνέχεια με την Κομισιόν. Και στη διάρκεια αυτού του εξαμήνου θα έχουμε διμερείς επαφές για να καταφέρουμε ένα ισορροπημένο αποτέλεσμα», ανέφερε ο Ισπανός υπουργός Αρίας Κανέτ.
Ωστόσο, η τελική έκβαση των συνομιλιών εξαρτάται άμεσα από την εξέλιξη των συζητήσεων για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό 2014-2020 στη Σύνοδο Κορυφής του Φεβρουαρίου που είναι αφιερωμένη σε αυτό το θεμα.








gr.euronews.com

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου