17 Ιανουαρίου 2013

"Ξαναζυγιζουν" τωρα την Ελλαδα εταιροι και αγορες

Αλλάζουν σταδιακά στάση σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα οι πολιτικές ηγεσίες στην Ευρώπη, αλλά και τα dealing rooms και τα τμήματα ανάλυσης των μεγάλων οίκων του εξωτερικού.  Διαπιστώνουν πρόοδο και "ζυγίζουν" τις επενδυτικές ευκαιρίες, παρόλο που η ένταση της ύφεσης προβληματίίζουνι για το ενδεχόμενο να εκδηλωθούν κοινωνικές εντάσεις και πολιτική αποσταθεροποίηση.
Το τελευταίο διάστημα, οι ίδιοι αναλυτές που έως πρότινος πλειοδοτούσαν στο ποιος θα δώσει τις μεγαλύτερες πιθανότητες στο σενάριο της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, βλέπουν πια τη χώρα σήμερα με άλλο μάτι. Παρότι τα νέα ρίσκα για την Ελλάδα εντοπίζονται κυρίως σην οικονομική ύφεση και στην υψηλή ανεργία, που γεννούν κοινωνικές εντάσεις και απειλές για τη συνοχή της κυβέρνησης συνασπισμού, οι ξένοι εταίροι μας αναγνωρίζουν τώρα ότι ο κίνδυνος της εξόδου από το ευρώ έχει πλέον κοπάσει, ανοίγοντας το δρόμο για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
Η κρίσιμη απόφαση του Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης – μαμούθ των δανείων διάσωσης, η οποία συνοδεύτηκε από την ελάφρυνση του κόστους αποπληρωμής του χρέους, αλλά και την προοπτική περαιτέρω διαγραφών χρεών, μόλις η Ελλάδα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, ήταν αυτή που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η χώρα στο εξωτερικό.
Την αρχή έκανε η Citigroup, ο οίκος που εμπνεύστηκε και καθιέρωσε στις αγορές τον όρο Grexit, και είχε φτάσει, το καλοκαίρι, στο σημείο να αντιμετωπίζει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ σαν βεβαιότητα, δίνοντας πιθανότητες 90% και... ημερομηνία έλευσης της δραχμής, την 1η Ιανουαρίου 2013. Σήμερα, ο οίκος αναγνωρίζει ότι οι πιθανότητες έχουν πέσει στο 60%.
Τώρα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup και πρώην μέλος του δ.σ. της Τράπεζας της Αγγλίας, Willem Buiter, δηλώνει: “Είναι τώρα ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα δεν θα εκδιωχθεί από τις ευρωπαϊκές αρχές. Όμως, οι εσωτερικές εξελίξεις που τροφοδοτούν το ρίσκο του Grexit δεν πρέπει να υποτιμώνται. Η Ελλάδα έχει φτάσει στα όριά της απέναντι στη λιτότητα. Έχει επιτύχει περισσότερα από ό,τι οποιαδήποτε άλλη χώρα που έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα του ΔΝΤ”.
Με τον Buiter να επισημαίνει ότι η ύφεση έχει ξεπεράσει τα όρια του recession, φτάνοντας στο στάδιο του depression, ο Buiter δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η ένταση των πολιτικών πιέσεων να οδηγήσει σε ενδεχόμενη πτώση της κυβέρνησης. Στη συνέχεια, οι επόμενες εκλογές θα λάβουν τη μορφή δημοψηφίσματος για τη λιτότητα και το ευρώ, λέει. “Αυτό το de facto δημοψήφισμα μπορεί να χαθεί και να οδηγήσει σε έξοδο από το ευρώ. Ελπίζω να κάνω λάθος, αλλά είναι πιθανό να συμβεί εάν δεν γίνουν περαιτέρω διαγραφές χρεών από τους πιστωτές του επίσημου τομέα”, προειδοποιεί.

Για τη JP Morgan, το 2013 είναι το έτος που θα κρίνει τα πάντα για την Ελλάδα. Εάν η κυβέρνηση μπορέσει να συνεχίσει την εφαρμογή του προγράμματος με τους σημερινούς ρυθμούς, και διατηρήσει τη συνοχή της έως τα τέλη του έτους, τα χειρότερα θα έχουν περάσει για τη χώρα, λέει.
“Εκτιμούμε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα επιμείνει στο πρόγραμμα και θα λάβει ένα πολιτικό μέρισμα από τη συμφωνία του Νοεμβρίου με την τρόικα, ειδικά κατά τους πρώτους μήνες του χρόνου”, αναφέρει η JP Morgan,  αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι υπάρχει κίνδυνος η ενίσχυση των ακραίων τάσεων της πολιτικής να εκτροχιάσει την εφαρμογή του προγράμματος. “Εάν η Ελλάδα καταφέρει να φτάσει στο 2014, θα έχει αφήσει το μεγαλύτερο μέρος του ταξιδιού πίσω της”, καταλήγουν οι αναλυτές της JP Morgan.
Για τη Morgan Stanley, η εκταμίευση της δόσης των δανείων διάσωσης ήταν ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την Ελλάδα. Πλέον, όλα θα κριθούν στην ικανότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει το πρόγραμμα προσαρμογής, σημειώνει ο οίκος. Κατά την εκτίμησή του, σημείο κλειδί για τη σταθεροποίηση της οικονομίας είναι η επιστροφή της εμπιστοσύνης και η ροή πιστώσεων. Ο οίκος δίνει μεγάλη σημασία σε εξελίξεις όπως η διασφάλιση της χρηματοδότησης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η -έστω και περιορισμένη- επιστροφή των καταθέσεων και η αποπληρωμή των οφειλών του δημοσίου.
Αλλά και η Credit Suisse ποντάρει τώρα στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, η οποία, μάλιστα, θα αρχίσει από τα τέλη του τρέχοντος έτους. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ο οίκος εντοπίζει περιθώρια για επενδύσεις και εξαγωγές, που θα συμβάλουν θετικά στην ανάπτυξη, αν και αναγνωρίζει ότι η εσωτερική κατανάλωση θα παραμείνει αδύναμη. «Έτσι, με την προϋπόθεση ότι οι κοινωνικοπολιτικοί κίνδυνοι δεν θα επιβεβαιωθούν, ίσως αρχίσουμε να βιώνουμε τα πρώτα σημάδια μιας ντροπαλής ανάκαμψης στο δεύτερο εξάμηνο του έτους», εκτιμά.
Η στροφή των οίκων σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της οικονομίας, έχει και επενδυτικό αντίκτυπο. Οι τελευταίες θετικές εκθέσεις για επιμέρους ελληνικές μετοχές, όπως ο ΟΤΕ και ο ΟΠΑΠ, δεν περνούν απαρατήρητες.
Και πλέον, αποτυπώνονται και στο ταμπλό του χρηματιστηρίου. Η άνοδος του χρηματιστηρίου,  δημιουργεί μεν προβληματισμό στην τρόικα, αλλά από την άλλη, δελεάζει επενδυτικά funds που βλέπουν τις αγορές ομολόγων να σταθεροποιούνται σε άλλη βάση, και πλέον βάζουν πλώρη για επενδύσεις και στις μετοχές.
Χαρακτηριστική είναι η στάση ενός εκ των δυναμικότερων διαχειριστών της νέας γενιάς του smart money, του Daniel Loeb της Third Point, ο οποίος, έχοντας βγάλει στα τέλη του 2012 και στις αρχές του 2013 μεγάλα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα, προσανατολίζεται πλέον προς επενδύσεις και σε ελληνικές εταιρείες, δηλώνοντας ότι αναζητά κυρίως επιχειρήσεις με ταλαντούχα διοίκηση.
Ένα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του Naftilia Asset Management ενός hedge fund το οποίο δημιουργήθηκε και εδώ και τρεις μήνες κινείται πιο ενεργά στην Ελλάδα με σκοπό τη συγκέντρωση μετοχών ελληνικών εισηγμένων, εκτός τραπεζικού κλάδου.

Όλα τα παραπάνω, ωστόσο, δεν σημαίνουν κατ΄ ανάγκη ότι αυτή η στροφή στο ελληνικό ζήτημα είναι ορατή για όλους. Ο Hans Werner Sinn, ένας από τους πιο παλιούς πολέμιους της Ελλάδας σε αυτή την κρίση, επιμένει ακόμα και με σημερινές δηλώσεις του ότι η χώρα θα πρέπει να βγει από το ευρώ.





 www.newmoney.gr



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου