21 Ιανουαρίου 2013

Στη δικαιοσυνη προσεφυγε η ΣΤΑΣΥ για τις απεργιες στο Μετρο


Στη δικαιοσύνη προσέφυγε το πρωί η ΣΤΑΣΥ ΑΕ για τις απεργίες στο Μετρό. Η προσφυγή της εταιρείας θα εκδικαστεί το μεσημέρι. «Η απεργία είναι σεβαστή, αλλά θα πρέπει να τηρούνται οι όροι. Οι ανακοινώσεις της τελευταίας στιγμής επιφέρουν αναστάτωση και δεν μπορούν να συνεχιστούν», δήλωσε ο γενικός γραμματέας Μεταφορών Νίκος Σταθόπουλος.

Μιλώντας ο ίδιος στον Βήμα 99,5 είπε πως στη γενική απεργία που έγινε στις 20 Δεκεμβρίου, μόλις το 10% από τους εργαζόμενους στο Τραμ και το 40% από τους εργαζόμενους στο Μετρό συμμετείχαν. «Η άσκηση της απεργίας απαιτεί πλειοψηφία και τουλάχιστον να υπάρχει μία ελάχιστη συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση» είπε.
Παράλληλα, τόνισε ότι ο διάλογος που έγινε με τα σωματεία των εργαζομένων ήταν ειλικρινής και ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να υποχωρήσει, καθώς ο νόμος έχει ψηφιστεί και πρέπει να εφαρμοστεί.

«Δεν ισχύει αυτό που ισχυρίζονται τα σωματεία για μειώσεις 50% στους μισθούς τους. Ο νόμος περιορίζει την οποιαδήποτε περικοπή στο 25%. Το 50% δεν είναι ακριβές σε καμία περίπτωση», λέει ο κ. Σταθόπουλος.
Ανακοίνωση των εργαζομένων
Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Ηλεκτροδηγών και Λοιπών Εργαζομένων Κίνησης της ΣΤΑΣΥ αναφέρει τα ακόλουθα: «Ο καθένας από τους συμπολίτες μας που μπορεί να διακρίνει τα αυτονόητα, εύκολα διαπιστώνει (ιδιαίτερα δε, αν δε διαθέτει "κοντή μνήμη"), ότι οι κινητοποιήσεις που γίνονται στο χώρο των συγκοινωνιών δεν έχουν "συντεχνιακά" χαρακτηριστικά».
«Δηλαδή πέρα από τη μεθόδευση των ΜΜΕ για τους λόγους και τις επιπτώσεις των απεργιών, ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει ότι το πρόβλημα δεν περιορίζεται στην εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στη ΣΤΑΣΥ».
«Το μείζον και κυρίαρχο θέμα είναι η κατάργηση του θεσμού των Σ.Σ.Ε. σε όλο το φάσμα της αγοράς».
Στην ανακοίνωση τονίζεται επίσης ότι μπορεί οι διοικούντες και οι κυβερνώντες να επικαλούνται ότι είναι απαραίτητο να εφαρμοσθούν οι νόμοι, «λησμονούν όμως ότι οι ίδιοι είναι ασυνεπείς στις ίδιες τους τις δεσμεύσεις».
«Η ανακολουθία έχει ξεπεράσει κάθε όριο! Ενώ ψηφίζονται ειδικοί νόμοι που αφορούν αναδιαρθρώσεις και εξυγιάνσεις, έρχονται μετά άλλοι, οι οποίοι στην ουσία ακυρώνουν τους προηγούμενους, όχι γιατί απέτυχαν στην εφαρμογή τους αλλά επειδή πολύ απλά η ύφεση λόγω φοροδιαφυγής και η μαύρης εργασίας βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
«Προειδοποιούμε για τελευταία φορά την κυβέρνηση και τη διοίκηση ότι εάν συνεχίσει με τη νοοτροπία της αδιαφορίας, να αγνοεί τις πρόσφατες δεσμεύσεις από πλευράς κράτους με τους εργαζόμενους, που δεν είναι άλλες από την εφαρμογή των ΣΣΕ, είναι βέβαιο ότι ο ασκός του Αιόλου δε θα κλείσει αν δε βρεθεί πολιτική λύση».






www.tanea.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου