29 Ιανουαρίου 2013

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Στο τραπεζι οι ενοποιησεις περιουσιων, εισφορων και συνταξεων σε 6 Ταμεια


Σε άμεση εφαρμογή θέτει το υπουργείο Εργασίας, το σχέδιο της πλήρους ενοποίησης από την 1/1/2014 των εισφορών, των συντάξεων και των περιουσιών των πρώην ταμείων τα οποία έχουν ενταχθεί από το 2008 στο ΙΚΑ, τον ΟΓΑ, το ΝΑΤ, τον ΟΑΕΕ, το ΕΤΑΑ και το ΕΤΑΠ - ΜΜΕ διατηρώντας την αυτοτέλειά τους. Σε συνέχεια της σχετικής πολιτικής απόφασης που προανήγγειλε με συνέντευξή του στην «ΗτΣ», ο Γ. Βρούτσης συγκαλεί σήμερα σε πρώτη συνεδρίαση όλους τους εμπλεκομένους στις διαδικασίες για την «οικονομική και λογιστική ενοποίηση των τομέων ασφάλισης στα υπάρχοντα ταμεία κύριας ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΕΤΑΠ ΜΜΕ)».
Η 14μελής επιτροπή
Στην επιτροπή -η οποία θα προετοιμάσει τις προτάσεις των αλλαγών που θα γίνουν με νομοσχέδιο έως το τέλος του έτους- θα συμμετέχουν ο γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων Π. Κοκκόρης, ο γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών Γ. Μέργος, ο καθηγητής και πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Π. Τσακλόγλου, οι διοικητές των 6 ταμείων κύριας ασφάλισης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ Α.Ε. Χρ. Χάλαρης, οι γενικές διευθύντριες του υπουργείου Αρ. Δεδούλη και Μ. Τριανταφύλλου, η πρόεδρος της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής Ευ. Κουσκουνά και ο πρόεδρος της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων καθηγητής Α. Ρεφενές.
Τα 3 «αγκάθια»
Τα «αγκάθια» της πλήρους ενοποίησης είναι:
1. Η δημιουργία «κοινού» ταμείου, σε κάθε ένα από τα 6 Ταμεία, για την κινητή και την ακίνητη περιουσία, καθώς τα πιο «υγιή» θα κληθούν να στηρίξουν τα ελλειμματικά.
2. Η επιβολή ενιαίων ασφαλίστρων, ανά ταμείο που συζητείται να επιβληθεί για τη μείωση του κόστους διαχείρισης, αλλά ενδέχεται να συμπαρασύρει και τις παροχές.
3. Η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και στα ταμεία των επιστημόνων και των εργαζομένων στα ΜΜΕ. Οι αποκλίσεις που θα προκύψουν, αν τεθούν ενιαίοι κανόνες, φτάνουν έως και το 30% για το τμήμα της σύνταξης που αναλογεί στην ασφάλιση έως και το 2010 (από 1/1/2011 ισχύει, για όλους, με βάση το ν. Λοβέρδου η αναλογική σύνταξη).
«Πάγωμα» οφειλών
Στα χέρια της τρόικας βρίσκεται κυβερνητικό σχέδιο για τη ρύθμιση σε νέα βάση των συσσωρευμένων, έως και τις 31/12/2012, οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.










ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΤΟΣ
www.imerisia.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου