17 Ιανουαρίου 2013

Εκταμιευση των 3,24 δισ. ενεκρινε το ΔΝΤ

Η ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ της δόσης των 3,24 δισ. ευρώ προς τη χώρα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εγκρίθηκε χθες από το  διοικητικό συμβούλιό του και το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στη δημοσιοποίηση της αξιολόγησης του διεθνούς οργανισμού σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Την προσεχή Δευτέρα 21 Ιανουαρίου αναμένεται να κλείσει και τυπικά η έγκριση της δόσης των 9,2 δισ. ευρώ από τις χώρες της ευρωζώνης,
καθώς συνεδριάζει το Eurogroup στις Βρυξέλλες. Η εκταμίευση θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, αφού υπάρχει ήδη θετική εισήγηση από το Euro Working Group, στην οποία τονίζεται μεταξύ άλλων ότι έχουν υλοποιηθεί τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η  έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, την οποία θα παρουσιάσει την Παρασκευή ο επικεφαλής της ομάδας του Ταμείου στην Ελλάδα Πολ Τόμσεν μέσω τηλεδιάσκεψης. Για σήμερα υπάρχει προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία θα αναφερθεί σε όλα τα θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Ταμείου, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας.

Στην επίσημη ανακοίνωση του ΔΝΤ τονίζεται: «Το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ολοκλήρωσε την πρώτη και τη δεύτερη επισκόπηση-αξιολόγηση της οικονομικής επίδοσης της Ελλάδας. Η ολοκλήρωση της επισκόπησης-αξιολόγησης επιτρέπει την εκταμίευση περίπου 3,24 δισ. ευρώ, που ανεβάζει τις συνολικές εκταμιεύσεις του Ταμείου στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης περίπου στα 4,86 δισ. ευρώ. Με την ολοκλήρωση της επισκόπησης-αξιολόγησης το διοικητικό συμβούλιο ενέκρινε επίσης απαλλαγές από την εφαρμογή των κριτηρίων επίδοσης που προβλέπονταν για το τέλος Δεκεμβρίου του 2012, τροποποίησε τα κριτήρια επίδοσης και αναπρογραμμάτισε τις εκταμιεύσεις στο πλαίσιο της διευθέτησης».

Εν τω μεταξύ εντός του Φεβρουαρίου αναμένεται ότι θα επιστρέψουν στη χώρα μας οι επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι θα ελέγξουν επίσης την υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων. Ήδη τα τεχνικά κλιμάκια αλλά και τα στελέχη του ESM έχουν προετοιμάσει το έδαφος, ελέγχοντας μεταξύ άλλων τον τρόπο λειτουργίας του ειδικού λογαριασμού για την εξυπηρέτηση του χρέους, που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος και στον οποίο θα κατατίθενται οι δόσεις του δανείου.

Εκτός απροόπτου η δόση των 9,2 δισ. ευρώ αναμένεται να εκταμιευθεί έως τις αρχές Φεβρουαρίου, για να ακολουθήσουν δύο ισόποσες δόσεις (2,8 δισ. ευρώ η καθεμία), οι οποίες εγκρίθηκαν από το Eurogroup τον περασμένο Δεκέμβριο. Οι επικεφαλής της τρόικας θα αξιολογήσουν το πρόγραμμα το Μάρτιο προκειμένου να εκταμιευθεί και η δόση του Απριλίου, ύψους 6 δισ. ευρώ. Ο έλεγχος αναμένεται να εστιαστεί μεταξύ άλλων στα αποτελέσματα του μέτρου της εφεδρείας και στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.




 www.express.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου