16 Οκτωβρίου 2013

Οι Ελληνες εφοπλιστες πανε για shopping


Περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν ήδη επενδύσει σε αγορές πλοίων από τη δευτερογενή και τα ναυπηγεία οι Έλληνες εφοπλιστές στο 9μηνο του έτους, ενώ η δραστηριότητα του Οκτωβρίου δείχνει πως η εφόρμηση στις αγορές κάθε άλλο παρά έχει σταματήσει.

Η εκτίμηση ότι τα χειρότερα για τις ναυλαγορές είναι πίσω και ότι οι τιμές των πλοίων κυμαίνονται κοντά στα ιστορικά χαμηλά τους, τροφοδοτεί την σχετική επενδυτική δραστηριότητα που χρηματοδοτείται κυρίως από ίδια κεφάλαια, private equities, κινεζικές τράπεζες αλλά και τραπεζικό δανεισμό, σε πολύ μικρότερο όμως βαθμό από ότι στο παρελθόν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο εννεάμηνο οι Έλληνες εφοπλιστές ήταν πρώτοι στις αγορές πλοίων από τη δευτερογενή, σύμφωνα με τον επικεφαλής ανάλυσης του ναυλομεσιτικού οίκου Intermodal Γιώργο Λαζαρίδη, αγοράζοντας 217 πλοία συνολικής μεταφορικής δυναμικότητας 20,135 εκατομμυρίων τόνων (DWT) έναντι 4,368 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνονται τα ποσά για τις αγορές πλοίων των οποίων το τίμημα δεν δημοσιοποιήθηκε.

Την ίδια περίοδο τα ποσά που επενδύθηκαν για νέες ναυπηγήσεις 131 ποντοπόρων συνολικής μεταφορικής δυναμικότητας 11,69 εκατομμυρίων τόνων (DWT) ανήλθαν στα 1,573 δισ. δολ.

Με τον ρυθμό αυτό η αγορά αναμένει πως συνολικά το 2013 οι Έλληνες θα επενδύσουν περισσότερα από 8 δισ. δολάρια σε μεταχειρισμένα και καινούργια πλοία. Σημειώνεται ότι οι Έλληνες εμφανίζονται παγκοσμίως οι πρώτοι στην κατάταξη των αγοραστών νεότευκτων όπως και μεταχειρισμένων. Έχουν καλύψει έτσι ποσοστό της τάξης του 20% της αξίας του συνόλου των συναλλαγών παγκοσμίως.

Όσον αφορά την ανησυχία που διατυπώνεται για την επιπλέον μεταφορική δυναμικότητα της τάξης των 170 εκατομμυρίων τόνων που έχει προστεθεί στον παγκόσμιο στόλο των φορτηγών την τελευταία διετία και το γεγονός ότι παρά την υποδιπλάσια αύξηση του παγκοσμίου εμπορίου η αγορά ανακάμπτει, ο πρόεδρος των Ελλήνων ναυλομεσιτών Γιάννης Κοτζιάς εξηγεί πως αυτή έχει πρακτικά εξισορροπηθεί από την γενικευμένη εφαρμογή του slow steaming την μείωση δηλαδή των υπηρεσιακών ταχυτήτων των ποντοπόρων ελέω και ακριβών καυσίμων.

Την επενδυτική δραστηριότητα των Ελλήνων ακολουθούν και άλλοι εφοπλιστές.

Η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας δημιουργεί προσδοκίες για αυξημένες μεταφορικές ανάγκες ειδικά πρώτων υλών σε αυτή την πρόωρη φάση της που μετουσιώνονται όμως και σε πραγματικά υψηλότερα ναύλα. Δεν πρόκειται δηλαδή απλώς για ένα προεξοφλητικό μηχανισμό των χρηματαγορών αλλά για τα πραγματικά κόστη των διεθνών μεταφορών.

Έτσι είναι χαρακτηριστικό ότι τα μεγάλα φορτηγά ξηρού φορτιού χύδην γνωστά ως capesizes είδαν μέσα σε ελάχιστους μήνες τους ημερήσιους ναύλους τους να εκτοξεύονται από τα επίπεδα των 5-6 χιλιάδων στα 40 χιλιάδες και να σταθεροποιούνται τελικά αυτή την περίοδο λίγο πάνω από τα 30 χιλιάδες δολάρια. Σημειώνεται πως το break even των ημερήσιων λειτουργικών εσόδων-εξόδων χωρίς τα χρηματοοικονομικά κόστη του κεφαλαίου τοποθετείται στα επίπεδα των 7-8 χιλιάδων δολαρίων για αυτά τα πλοία.































capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου