16 Οκτωβρίου 2013

Τι θα ζητησει η Αθηνα απο τον πανισχυρο "ανδρα" του EWG


Δραστική μείωση του  δημοσιονομικού «κενού» του 2014 από τα 2 δισ. ευρώ που ζητά η τρόικα,  λύση για το χρηματοδοτικό κενό (10,8 δισ. ευρώ μόνο για το 2014), λείανση των αντιδράσεων που υπάρχουν για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και για άλλα προαπαιτούμενα, ώστε να «έρθει» το 1 δισ. ευρώ είναι μερικά από τα «αιτήματα» της κυβέρνησης προς τον Thomas Wieser. Ο λόγος για τον επικεφαλής του πανίσχυρου EuroWorkingGroup, του οργάνου που τυπικά προετοιμάζει το Eurogroup, αλλά ουσιαστικά λαμβάνει μία σειρά από αποφάσεις  (είναι αρμόδιο για την καταβολή του 1 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από τον Ιούλιο) ή λειαίνει το έδαφος ώστε να αποφασίσουν οι υπουργοί Οικονομικών.

Ο Wieser, βρίσκεται από χθες  το βράδυ στην Αθήνα, για μία επίσκεψη που είχε από καιρό καθοριστεί με επίσημο θέμα την ελληνική προεδρία του 2014. Ωστόσο, καθώς μετείχε -  όπως και η ελληνική αποστολή  -  στην «έντονη»  συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας με θέμα και την Ελλάδα, η επίσκεψη και οι επαφές που θα έχει στην Αθήνα αποκτούν, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, ειδική σημασία στην προσπάθεια «λείανσης»  των – πολλών – εντάσεων της τρόικας.

Στην συνάντηση του Wieser με τον  υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και το επιτελείο του, σύμφωνα με πληροφορίες, βασικό ζήτημα  θα είναι τα νέα μέτρα  που θα πρέπει να ενσωματωθούν στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού. Η ελληνική πλευρά θα επιχειρήσει να αποδείξει ότι η εκτίμηση της τρόικας για 2 δισ. ευρώ πρόσθετα μέτρα το 2014 πρέπει να περιοριστεί δραστικά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά «ξεκινά» από «κενό» περί τα 500 εκατ. ευρώ που  συνδέεται με μέτρα τα οποία δεν θα εφαρμοσθούν (εισφορά 2  τις χιλίοις επί του τζίρου εταιρειών με αυτοαπασχολούμενους  και μείωση των συντάξεων ένστολων). Ωστόσο η τρόικα βλέπει πολύ μεγάλο «κενό» κυρίως στα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Η «λείανση» της διάστασης απόψεων ώστε να διατηρηθεί η κυβερνητική δέσμευση "όχι νέα οριζόντια μέτρα" είναι το βασικότερο ζήτημα για τον καθορισμό της ημερομηνίας επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και επανόδου της τρόικας στην Αθήνα, αναφέρουν αρμόδιες πηγές, μαζί με το θέμα του χρηματοδοτικού κενού για το 2014 που υπολογίζεται έως τα 10,8 δισ. ευρώ που αναζητεί επίσης λύση καθώς  και εντός της ΕΕ υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.

Το πλέον «άμεσο» θέμα που θα συζητηθεί, είναι τα τέσσερα προαπαιτούμενα για να φτάσει το 1 δισ. ευρώ (υπόλοιπο δόσης Ιουλίου) στην Αθήνα (αμυντικές βιομηχανίες, διαθεσιμότητα, κώδικας δικηγόρων και πληρωμές χρεών προς ΕΥΑΘ- ΕΥΔΑΠ). Στο Λουξεμβούργο ο Γ. Στουρνάρας ανέφερε ότι το βασικό πρόβλημα που απομένει είναι μία λύση στο θέμα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (για αύριο είχε προγραμματιστεί τηλεδιάσκεψη με την τρόικα για τις αμυντικές βιομηχανίες).

Η ελληνική πλευρά επιθυμεί άμεση έγκριση της δόσης, με στόχο να φανεί ότι κλείνουν οι εκκρεμότητες αλλά και να αλλάξει το κλίμα. Και αρμόδιο όργανο, είναι το EWG, του οποίου επικεφαλής είναι ο Wieser.

































capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου