15 Οκτωβρίου 2013

15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Σαν σημερα στην Ιστορια


533: Ο βυζαντινός στρατηγός Βελισάριος εισέρχεται θριαμβευτικά στην Καρχηδόνα, την οποία κατέλαβε από τους Βανδάλους.

1529: Λήγει η πολιορκία της Βιέννης καθώς οι αυστριακοί απωθούν τους Οθωμανούς Τούρκους του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή σώζοντας την Ευρώπη – αλλά όχι την Ελλάδα βέβαια- από τον οθωμανικό ζυγό

1582: Ο Πάπας Γρηγόριος ο ΧΙΙΙ θέτει σε εφαρμογή το γρηγοριανό ημερολόγιο. Στην Ιταλία, την Πολωνία, την Πορτογαλία και την Ισπανία την 4η Οκτωβρίου διαδέχεται η 15η Οκτωβρίου

1764: Ο Βρετανός ιστορικός και συγγραφέας Edward Gibbon καθώς παρατηρεί μια ομάδα καλόγηρων να τραγουδούν στον ναό του Διός στη Ρώμη εμπνέεται για να ξεκινήσει να γράφει το έργο του «Η παρακμή και η πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας»

1793: Η βασίλισσα της Γαλλίας Μαρία Αντουανέτα δικάζεται και καταδικάζεται σε μια δίκη παρωδία σε θάνατο. Θα εκτελεστεί την επόμενη ημέρα.

1815: Ο Ναπολέων Βοναπάρτης ξεκινά την εξορία του στο νησί της Αγίας Ελένης στον Ατλαντικό Ωκεανό.



1848: Ο Κωνσταντίνος Κανάρης διορίζεται πρωθυπουργός από τον βασιλιά Όθωνα.

1878: Ξεκινά τη λειτουργία της η ηλεκτρική εταιρεία του Τόμας Έντισον

1894: Ο λοχαγός Ντρέιφους συλλαμβάνεται για κατασκοπεία

1902: Ο γερμανός αρχαιολόγος Ρούντολφ Έρντικ ανακαλύπτει το Ασκληπιείο της Κω.



1917: Εκτελείται η Ολλανδή χορεύτρια Mata Hari με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ της Γερμανικής Αυτοκρατορίας. Η εκτέλεση θα γίνει στο προάστιο Vincennes έξω από το Παρίσι

1934: Καταρρέει η σοβιετική δημοκρατία της Κίνας ύστερα από την προέλαση του εθνικού επαναστατικού στρατού του στρατηγού Chiang Kai-shek αναγκάζοντας τους διαφυγόντες κομουνιστές να ξεκινήσουν τη «μεγάλη πορεία»

1945: Εκτελείται ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας του Βισύ Pierre Laval με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας



1856: Παρουσιάζεται η πρώτη σύγχρονη γλώσσα προγραμματισμού Fotran

1969: Πραγματοποιείται μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις εναντίον του πολέμου στο Βιετνάμ στις ΗΠΑ. Σε αυτές συμμετέχουν πάνω από 2 εκατ. διαδηλωτές μεταξύ των οποίων 250.000 συγκεντρώνονται στην Ουάσιγκτον.

1971: Κορυφώνονται οι εορτασμοί για τα 2500 χρόνια της Περσικής Αυτοκρατορίας, με την ίδρυση της περσικής μοναρχίας από τον Κύρο τον Μέγα. Στις εκδηλώσεις που διοργανώνει το ιρανικό καθεστώς υπό τον Σάχη της Περσίας στην Περσέπολη συμμετέχει και ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος ως επίσημος προσκεκλημένος.( διακρίνεται πέμπτος απο αριστερα)



1987: Η μεγάλη καταιγίδα του 1987 πλήττει Βρετανία και Γαλλία

1990: Απονέμεται το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης στον ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης Mikhail Gorbachev

2008: Η αρχή της παγκόσμιας ύφεσης. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average κλείνει στις 733,08 μονάδες τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στην ιστορία του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.






defencenet.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου